Kära Du!

Känn dig välkommen!

Och gläd mig med en kommentar så jag vet att just Du var här, samtidigt som det ger mig energi att fortsätta att skriva.

fredag, april 17, 2009

Tillsammans med Caj...

... turnerar under fem dagar gräddan av Sveriges vispoeter och jag såg premiären på Cirkus i tisdags kväll.

Första gången jag fick tillfälle att se Caj live träffades jag av hans texter att tårarna rann nedför mina kinder. Hans nerv och sätt att beskriva världen slår an i mig på ett obeskrivligt sätt. Han gör mig mållös och hudlös. Hudlös på det sättet att hans utstrålning tillsammans med texter, ljussättning och ljud, dvs helheten slår rakt in under min hud och jag glömmer bort att andas och det känns som jag blir totalt naken.

Tillsammans med mej, heter Cajs senaste skiva och den är riktigt bra. På den har Caj gjort duetter med fantastiska män och kvinnor och de flesta följer honom på turnén. Själv har jag en förkärlek till Cookies n beans, men det är inte den gruppen som ligger kvar i minnet efter denna fantastiska afton. Däremot följer detta mig:



  • Charlotte Centervall spelar på gitarren och ser cool och avslappnad ut, som alltid. Så är även beskrivningen på hennes röst. Det känns fantastiskt befriande när hon riktigt sjunger ut på Fri. Precis som om bojor fjättrar upp.
  • Linda Ström gör som alltid en underbar version av Håll om mig tillsammans med Caj.
    De har nerv tillsammans som kryper in under huden. Se och njut själva! Här kommer en underbar version från Mosebacke 2008-09-29. (Foto: Gudrun Lindfors).
  • Frida Öhrn, Martin Andersson och Caj sjunger Under stjärnorna (en slags roadmovie). Fridas röst är helt underbar. Som alltid. Tillika hennes avslappnade framtoning. Martin Andersson gör mig sugen på att lära känna bandet The Charge, ett band som gått mig helt förbi... hittills. När han och Cookies n beans gör en låt tillsammans gungar det ordentligt.
  • Stefan Sundström känns som en pojke i en hårt härjad mans kropp, vilket är två totala motpoler och det är väl just han. En man som fortfarande har pojken levande i sig. Kreativ och underbart mellansnack. Caj berättar att han suttit och kollat på tv, sett reklamen som avslutas med något i stil; Vem vill du vara när du blir äldre? Och Cajs val är Stefan Sundström och när Caj kontaktar Stefan för att fråga om han kan tänka sig vara Cajs äldre jag svarar Stefan själv när han glider in på scenen på sina gängliga ben:
    -Och jag behövde stålar...
    Tillsammans gör de en underbar version av Nästan som på film. Innan Stefan charmar oss vidare med egna texter.
  • Anders F. Rönnblom kommer in på scenen från ett eget håll och tillsammans med Caj sitter de i en soffa och sjunger Barfota i dårhus. När Caj sätter sig nära Anders i soffan och lägger huvudet på Anders axel medan Anders spelar på gitarren känns äktheten i vänskapen i hela salongen.
  • Johan Johansson är helt underbar i sin tröja: Rädda linjalen. Jag har ingen aning om vad han hade för budskap med texten, själv blev jag glatt överraskad då jag mitt i allt började tänka över vad mycket som rymmer i budskapet. Tillsammans gjorde Johan och Caj Let me internet you, klockren text.
  • Lasse Tennander framförde Jag har sett dem som lever tillsammans med Caj.
  • Linus Norda var kvällens stora överraskning för min del. Jag har aldrig hört talas om honom och förväntade mig inget särskilt... tillsammans med Caj framförde han Ett brev. Det är när han gör sitt eget nummer han får mig att sluta andas och önska att han ALDRIG ska sluta. Honom vill jag se mera av.
  • Magnus Lindberg sjunger Resan når sitt mål och här får ni chansen att se det.
  • Staffan Hellstrand sjunger De sju livssynderna tillsammans med Caj. Väl värd att lyssna till. Jag blir full i skratt när Staffan håller i taktpinnen på sista låten och det blir Lilla fågel blå, en låt som gick varm under årets påskafton där jag befann mig.
  • Lars Demain var magsjuk.
  • Men Holger är kvar.

Helheten: nerv, hudlöst, genomtänkt belysning och fantastiskt ljud.
Svårslaget.
Som ett fyrverkeri där alla pjäser är unika och fantastiska.
En festival i miniatyr.
En kväll jag kommer minnas. Länge.

4 kommentarer:

  1. Hej! Kliver in här sent...hittade din blogg först nu när jag googlade lite på Caj. Du verkar ha samma smak och synpunkter som jag. Fint skrivet. Jag var också där. Och filmade. Det blev fina bilder. Håll utkik efter DVD:n som kommer nu till jul...
    Gudrun

    SvaraRadera
  2. Halloj där,

    Om du mot förmodan fortfarande skulle ägna det en tanke, men ännu inte vet, så har Johansson med grannar kämpat som fan för att inte hyresrätterna i hans bostadsområde skall omvandlas till bostadsrätter. Det har varit en hård kamp men till slut vann de. De rädda kvarteret Linjalen.
    /Häpp!

    SvaraRadera
  3. Tack Joanna, jag har inte funderat så mycket över tröjan på ett tag... men tack i alla fall. :-) Det är till att gratulera.
    Vilken stad ligger det kvarteret i?

    SvaraRadera