Kära Du!

Känn dig välkommen!

Och gläd mig med en kommentar så jag vet att just Du var här, samtidigt som det ger mig energi att fortsätta att skriva.

fredag, november 20, 2009

Jobba gratiskampanj?

Häromdagen kändes det som om ett av mina inlägg blev missförstått. Jag känner inte att jag kan ta ställning för eller emot piraterna, det finns musik och film jag kan tänka mig ladda ned och det finns musik och film jag ABSOLUT vill köpa. Så, en gång för alla: jag tänker inte moralisera (och så var inte heller tanken häromdagen). Jag är en dubbelmoralkärring.

MEN... jag måste hålla med Håkan Lindgren i dagens DN i hans artikel "Man får vad man betalar för" då han skriver att dagens diskussioner kring journalistikens, musikens och filmens framtid på nätet liknar en "jobba gratiskampanj".

Jag håller med honom om att diskussionen borde handla om "hur den kommande generationen ska få betalt för sitt eget kreativa arbete om 10-20 år". Jag uppskattar kreativa verk och hoppas att kreatörer även i framtiden får lön för sin möda, något som jag skrivit om tidigare.

2 kommentarer:

  1. Jag är skeptisk till utgångspunkten "kreatörer ska få lön för sin möda". Är man specifik istället måste man fråga sig hur "biografmusiker ska få betalt i framtiden". Sanningen är att de inte får det. Det finns inga biografmusiker idag. De är i princip utdöda. Det betyder ju inte att 'kreatörer' inte får betalat. Uppenbarligen är det så att begreppet 'kreatör' är för brett för att kunna användas i en så generell utsaga som "kreatörer ska få lön för sin möda". Svaret kan bli både ja och nej samtidigt.

    SvaraRadera
  2. Kristofer, du har helt rätt i att diskussionen behöver mer djup och tyngd, det vill säga, vara mer specifik. Inom yrkesgruppen "kreatörer" finns ju grupper som både gynnas och missgynnas av all den nya teknik som kommer. Grupper som har lärt sig den nya tekniken och nyttjar den är stora vinnare. Men samtidigt så är det viktigt att kreatörer - som grupp - har möjlighet att få betalt för den tid och möda de lägger ned på sina arbeten.

    Hur menar du med att svaret kan bli både ja och nej?

    SvaraRadera